Wednesday, June 24, 2009
ni bahan2 nk wat trifle nih..
jeli yg serbuk tu..
susu cair..
coctail..
kek gulung..agak2 kalo ko rajin..ko wat la sendiri kek tuh...
kalo malas..
sila beli ye..
tepung kastard.. sedozen sesudu je
periuk nasi ngan kettle x diperlukan dlm menyiapkn resipi ini..
gambar adalah hiasan semata..hehehstep pertama
sila masak jeli tu ye..
kt kotak jeli tu ade ckp camne nk masak nye.
ikut je direction die..
simple ya hamat..
hasil die camni.
kasi kaco2 smpai die sejuk..
sbb nye aku ni jenis x sabo nk nunggu die sejuk sendiri..
sape penah blajo fizik mesti tau sbb ape kite kene kaco nk bg sejuk..
kang terkuar plak hukum fizik aku kang..hahasementara tu..
potong2 la kek gulung tu ek..
susun dlm bekas cecantik sket..
food presentation adalah sgt penting ye kengkawan..
boh la byk mane korg suke...
aku suke die 1 layer saje..
kang rasa kek je melampau..
xbest gak kan..pastu kan..
panaskn susu cair 1 tin..
brand pape pun x kesah kak oii..
kalo brand mahal lg sodap...
api jgn kuat sgt..
kang hangit susu ko...
hehe..kacau tepung castard ngan air.
1 sudu je kak tepung tu..
jgn lebih2 plak..
kang mau kematu trifle ko..
kantoi plak pakai baju tdo..
dh nk tdo menyempat lg pikir makanan...
aiyaaa...kasi masuk itu castard yg ko dah kaco ngan air td dlm susu panas tu..
pastu masuk coctail ye..
sukati ko la byk mane pun nk boh..
kalo suke mkn buah..
sila letak byk2 ye..
nnti bile ngap..
terasa la texture bebuahan tuh..smentara tu kak non sume.
masukkn agar2 yg dah x panas tu dlm bekas yg ko dah susun kek td..
masuk dlm peti ais nk kasi keraskn jeli tu..pastu bile jeli tu dah keras,
masukkn benda yg ko dah masak td dlm jeli tuh...
jgn plak ko masukkn time menggelegak.
menggelupur la ko nye jeli tu td kak oii..
kang mencair balik die..tabur lebihan coctail kt atas top layer tu..
tujuannye = nk bg nmpk efek yg lebih menyelerakan..
kan aku ckp td..
food presentation adalah penting..
so org akan terliur tgk makanan ko walaupun rasanye haraamm...haha
tp trifle aku sedap oii..gile keji puji diri sendiri..
sape lg nk puji ye dak..kasi masuk dlm itu peti ais..
trifle ni time sejuk je sedap dimkan..
mak aihh..
aku sendiri terliur oi...
balik skolah ni nk bedal 1 tupperware..
hahaha..
ohh..
saya buat khas utk cikmal..
tp jauh sgt dimata..
hanya dekat dihati saje..hehe
so ade baiknye aku membedalkan bg pihak die..
hahahahahahahaah...
Bile leh rase nih?
*credit to resepi-trifle-cikgu-iza