ni blog izza yg punye...ade sesape x puas ati? sape xpuas ati..sila create blog anda sendiri...
RSS

Thursday, December 15, 2011

Assalamualaikum..
ke hadapan blog...

maaf kerana amat lama tidak menumpahkan idea disini..
saya terlalu sibuk lately..
jadi bila sudah tidak sibuk..
mood pula tidak datang menjengah..
maka ..
saya tak dapat nk merapu kt sini

esok lusa saya try update!



Thursday, October 20, 2011

khamis..
Oktober 20, 2011..

umur : 27 tahun 9 hari
berat : sangat berat!
tinggi : sangat tak tinggi..
hobi : membazir duit beli barang utk bermain masak2
pencapaian kerja : sangat tak memuaskan..

arrghh..
rasa nk berhenti!



quote of the day
"Inovasi Pencetus Kecemerlangan"


eccewah.. tu bukan dr aku..
tu tema hari inovasi thn ni..
maklumla..baru je settle wat pamphlet utk hari tersebut..

isnin lepas..
sekolah@maktab aku mensahut cabaran tersebut...
collaborate ngan Ayamas utk buat cam Masterchef la.
dua2 dpt benefit through this program..
student kemain seronok lg..
aku punyela berhempas pulas smpai perut memulas2 nk cari idea nk masak ape..
1 homeroom kena come out ngan 1 resepi gunakan ape2 produk ayamas..
ahh..
sudah..
aku bab masak2 lauk ni kureng sket..
bg aku masak kek ke...cream puff ke..puding ke..
yg tu aku nye otak laju sket nk pikir..
buat research sket then tingg...
dpt idea..nk buat lasagna..
student aku suggest nk wat cekodok nugget..
tp mcm biasa sgt..
so bincang2 finally dorg stuju ngan idea aku..
yeay!

hari khamis mggu lepas test masak dulu..
sbb aku xde masa program ni berlangsung..
cuti!
kena la test dulu since aku pun xpnah cuba langsung nk wat lasagna..
mula2 buat...xjadi sbb part bawah skali tu xlekat ngan layer2 lain..
so aku suruh student letak cheese byk2 sket kt bhgian bawah..
isnin tu aku terpaksa tinggalkan dorg ngan ilmu yg aku dh ajar tu..
huhu..
kesian dorg..
tp xpe..
tu jugak antara cara2 aku nk ajar dorg berdikari...
hehehe
dan ni lah hasilnya!
nmpk mcm telur dadar plak kan..
hahaha..
tapi tahukah anda??
kami menang tmpt ke-2 tahu!!
Ya Allah..
syukur sgt..
xsia2 usaha aku!

so kami dpt voucher KFC RM70..
ok la tu kan..
modal bukan besar sgt pun...
weekend depan maybe kami guna voucher ni!
tahniah jovial,4!!


Tuesday, October 11, 2011

bukan saja2 tak plan nk menyambut hari bahagia kami bersama2..
memang ade plan nk balik shah alam..
tapi..
apakan daya..
kerja punya pasal..
abis kena korban mcm2..

tahun ni tahun paling sikit aku dihantar kursus..
tak tau kenapa..
mungkin sbb ade lg junior yg patut dihantar..heheh

2 kali dah kursus kt pangkor..
tp tempat lain2 la..
lemah sket kalo kene kursus kt laut2 ni..
takut hitam..
padahal dah memang hitam..
apa yg ko harapkan lg??
hahaha
warden patutnya ade 15 orang..
tapi kt taiping hanya 11 org je yg sanggup..
mmg xcukup..
tp xpe..
kami try our best!
dalam ramai2 tu...aku satu2nya warden pompuan yg dah kawen..
xkesahlah..
ade 4 maktab lain yg join..
taiping jd organizer..
not bad..

paling best adalah part kursus keselamatan dalam air..
seriously sgt best sbb dorg ajar cara2 nk apungkan diri..
cara nk berenang..
bab apungkan diri aku dah pass...
tp bab berenang...
adoii..payah!

kami prefer resort kt teluk dalam...
tempat tenang gile..
mmg sesuai utk kursus or team building..
tp nk shopping...jauh kemain..
lupakan..hehe..
tp aku sempat curi2 masa keluar g pekan..
dptla grab dress 1 helai..
best!
nak balik tu cuaca panas gile..
smpai mengelupas2 muka aku..
xpakai sunblock plak tu..
hamik ko..
hitam smpai ke hari ni..
ok la..tu je la nk cerita..
walaupun xdpt nk sambut anniversary sama2 ngan cikmal..
tp at least ade sebab yg xmengkesalkan...
tahun depan memang nk kena plan awal2 sangat!



  • menyambut hari kelahiran secara seorang diri memang tak best sama sekali!!!
  • cuba entertain diri sendiri tadi..tapi gagal!
  • cuba untuk beli kek sambutan hari lahir..tapi...gagal juga sebab kek kesukaan sudah habis dijual..
  • terasa mahu membuat oreo cheesecake tapi macam ade harapan untuk gagal sebab barang2 tak beli lagi...kedai barang kek tutup jam 7pm..malas betul nk keluar..
  • semua macam tak best hari ini!

membeli 3 ketul donut untuk diri sendiri kerana terlalu kecewa hari ini..
huhu..
habis diet!



Alhamdulillah..
27 tahun sudah hidup di bumi Allah..
lama jugak sebenarnya tu..
rasa baru je semalam amik UPSR..
hahaha.x logik..

terima kasih mak yang melahirkan..
terima kasih ayah yang menjaga..
terima kasih adik beradik yang menyokong..
dan..
terima kasih suami yang menyayangi..

Untuk usia 27 tahun ini,
aku berharap dapat jadi insan yang lebih baik..
dapat jadi anak yang boleh berkorban utk mak ayah smpai bila2..
dapat jadi kakak yang paling best utk adik2..
dan...
dapat membahagiakan cikmal..

terima kasih Allah sebab pinjamkan nyawa..


Sunday, October 9, 2011

entry ini ditujukan khas buat cikmal yang amat2 dicintai, dikasihi, disayangi dan dirindui..

ingat tak..
setahun lalu..
masa awak tengah dup dap dup dap practise nk susun ayat terima nikah..

ingat tak..
setahun dulu..
masa awak lafazkan akad ambik saya sbg isteri awak?

ingat tak..
setahun yang lepas..
masa awak tersasul2 depan ayah masa ayah nikahkan?
2 kali lafaz baru lepas..

hmm..

setahun dah berlalu..
what a lovely year yang!
rasa cepat sangat!
rasa mcm baru je semalam awak propose nk kawen ngan saya..
rasa baru je semalam saya setuju kawen ngan awak..
hehehehe

tapi..
our 1st anniversary tak dapat nk sambut bersama..
saya kursus pulak...
sedih je..
dahla kita duduk jauh2..
masa2 mcm ni pun still tak boleh spent time together..
takpelah..
Allah lebih mengetahui apa yang terbaik utk kita berdua kan..
takpe..
kita boleh postpone celebration ni kan...
hehehe..
awak nk blanja saya kat mane?hehehe


dear darling husband,
i love you forever!

Saya siapkan entry ni sebelum berangkat pergi kursus..
saya taknak tertinggal moment penting ini!




i'm really sorry..
i cant spent time together with you my darling husband..
sad!really2 sad



Thursday, October 6, 2011

betul la bak kata pepatah..
buat baik berpada2..
buat jahat jangan sekali..
maknanya kena buat jahat banyak2 kali ke?
ehehe..taklah!

payah kan..
bila kita buat kerja tapi tak dihargai..
letih buat macam2..
tapi xde hasil ape2..
kecewa ngan pihak atasan!
penat lelah kita langsung x dilayan
adakah nk kena tunjuk kat dorg ape kita buat?
nk kena buat kerja then bgtau dorang..
puan, saya tengah buat kerja puan ni!..nampak tak...nampak?
nak kena cakap mcm tu ke?
x ikhlas la namanya tu!

malas nak fikir..
tapi kalau tak fikir..
smpai bila2 tetap sama..
rasa nk letak jawatan..
tapi kena fikir masa depan..
muhasabah diri!

mungkin die xpuas hati cara aku keje..
mungkin la..
aku pun bukannya perfect!
xsemua benda aku tahu..
tp at least aku cuba!
xpelah..
mungkin tahun ni bukan rezeki aku..
tahun depan..sapa tahu

bila difikir2kan balik..
mmg rasa down..
tapi..
smpai bila nk rasa camtu..
cukuplah setakat ini..
esok mulakan hidup baru..
lantaklah apa org nk ckp..
yang penting Allah tahu..

dah 3 tahun kerja..
kelmarin baru dapat nametag..

merah menyala..
i suka!..

tgk no ic tu..
xlama lg kan..
hehehehe


Tuesday, October 4, 2011

ye!
memang!!!



Monday, October 3, 2011

sabtu aritu annual dinner form 5..
tema??
duke & dutchess..
budak2 ni suka pilih tema pelik2 camni..
ha..kan dah payah nk mencari baju..
tp xpe..
korg yang dinner..
cikgu xpayah nk over..
pakai baju raya sudah..

selaku warden dan merangkap penasihat pengawas a.k.a badan wakil pelajar..
haruslah aku kena tercogok awal2 kan..
ni kes nk spot check baju student la ni...
takut dorg ni pakai melampau2...
dgr cerita siap sewa2 baju pengantin bagai kan..
byk btul duit dorg..
bila spot check, ramai gak kantoi..
seksi meksi..
dah tegur..
masuk dewan, bukak balik ape yg kita suruh cover2 tu..
lantakla..
janji dh tegur..

bila tgk gmbr kt atas tu..
nmpk sgt kerendahan aku..
hmm..
tu pun dh pakai heel yg paling tinggi tu..
tp still....

owh..
cikmal balik ke pangkuan isteri..
seronok betul..
rasa lengkap kehidupan..
hahaha..
aku manage to get baju yg ala2 sedondon ngan cikmal..
xpayah nk beli2 bagai..
hehe
see..see..
student mengalahkan cikgu..
tp xpe..
mak pak dorg kaya raya...

ni dengan zuhad..
student gak ni..
tinggi!...
suka outfit dia..
tp aku yang rendang ni mmg xsesuai la nk pakai camtu..

eh..
mcm xbest cerita kali ni..
xde idea..
hahahah



Friday, September 30, 2011

betullah bak kata pepatah melayu...
penantian satu penyiksaan..
ohh..
aku tgh tunggu cikmal balik ni..
die keje smpai kul 6.30pm..
pastu baru gerak balik taiping..
tu pun x ikut highway sbb nk jimat duit tol..
bleh la jimat dlm 20++...
ok la kan..
tapi tu la..
kemain lambat lg smpainya..
igtkan nk tgk cite lawak minggu ini sama2..
turn johan..
kami dua2 minat johan tu.
dah lama x tgk tv sama2..
tak bergelak ketawa sama2..
kalau aku tgk sorg2, aku xleh nk tepuk tampar sesape..
hahahhaha...

jap lg nk kene g dewan skolah plak..
nk tgk persiapan annual dinner esok..
penat gak jd penasihat ni..
tp xpe..cabaran..pengalaman..
penting tu..utk masa depan..

eh.
ok la..
dah azan..
nk smbhyg dulu.
then nk kene gerak g skolah..
daaaa...






Wednesday, September 28, 2011

no more update pasal menu atkins ye..
nnt korg bosan pulak...
xpun...
bila agak2 menu tu special sket..
aku update ye..

mood memasak kemain berkobar2² lagi..
tak bleh tahan² dah..
semua benda nk cuba...
tapi diet..
masak² then bg kt org..
hurmm..
bagus! sedekah..

masuk hari ke-9 dah ni..
tp hancus mcm smlm gak
sbb ade makan2 department math n sains sosial buat..
setiap sorg kene bwk menu masing²..
aku cam biasa..
buat dessert sudah..
tu je yg aku reti..

karamel lapis coklat
tp yg ni 1 slice pun aku xmkn..
kompem byk gula kan..
aku mkn soto sket, puding roti 1 slice ngan yong tau fu..
eh...cendol pun aku belasah gak..
haaa...
kan..teruk!

sok start balik atkins kaw2!
mesti!



Tuesday, September 27, 2011

hari yang hancus..
smpai xde mood nk update..
mmg betul la kata org..
kalau x kuat, susah nk maju..
heheheh

pagi2 dh mkn kek coklat..
pastu tghari ade org ajak open house..
aku mkn la sket.daging rendang je..
kang ape plak kata org kalau x jamah kan..

balik tu aku g masak kangkung ngan sosej seketul..
lapar plak..
ptg tu igtkan nk jogging..
bleh plak aku terlupa dh janji ngan student nk balut hadiah annual dinner..
terbatal niat...
teruskan menggemuk iza!

mlm tu mkn ayam goreng seketul ngan bayam..
kenyang...
tup2..jiran ajak dtg rumah sbb die buat marhaban sempena syawal...
adoii..
dah dtg of course la kena mkn kan..
aku jamah la sate 3,4 ketul..
kek suku slice ngan air masak..
lega..tuan rumah mmg ade sediakan air masak..

dah pulak ade lg 1 jiran ajak g umah die..
samala..marhaban gak..
aiyoo..
ikut je la..
mkn sate secucuk ngan keropok 2 keping..
air xminum langsung sbb semua air manis..

habis diet hari ke-8..
ni kalau timbang mau naik ni...
adoiii





haisshh..
susahnye nk buat pengakuan..
tp
sesungguhnya..
saya dengan ini menyatakan bahawa...
saya telan memakan sepotong kek coklat sebentar td..
huwaaaa....
ianya bukan dengan kerelaan hati..
ianya adalah secara kebetulan..
begini ceritanya..

ada seorang ustazah telah menghulurkan 1 bekas berisi kek coklat kepada saya...
maka disuruhnya saya rasa kerana beliau ingin tahu apakah komen saya..
alamak..
dalam paksa rela, saya terpaksa memakan kek tersebut dihadapan beliau...

lebih kurang besar ni la kek yg terpaksa saya telan..hahahaha


dan dengan itu..
habis kucar kacir diet saya...
huhuhuhuhu



Monday, September 26, 2011

cukup sudah seminggu..
berjaya juga..
tp hari ni nyaris2 kantoi minum teh tarik..
teringin betul!

menu arini aku dah snap td..
tp tah mane ilang gmbr tu..
mungkin dah ter'delete'
hehehe

breakfast

  • sosej seketul, telur sebiji, chesse 1 slice, salad..
  • air masak secara banyak..

Lunch
  • tomyam udang + telur bungkus
  • air mineral...xbest...baik masak air sendiri..
dinner
  • ikan kembung sekor, ikan kerisi sekor, kangkung goreng 1 mangkuk
  • air masak lagi laa....
harini kepala pening..
so nk masak masa lunch tu xlarat..
kebetulan keluar sbb nk tlg hasanah amik medical repot kt columbia..
singgah tesco beli kangkung ngan bayam then terus mkn.

cikmal sekarang ni hari2 call tanye aku mkn ape...
prihatin sungguh..
mesti nk tnye dah skipping belum..
dah jogging ke..
hmm..
bagus gak ..
lg semangat aku..







Sunday, September 25, 2011

ahad..
bangun awal harini..
plan nk jogging..
kul 7 dah siap kuar jogging sorg2..
dah rasa mcm org bujang..
hmm...redha je la..
harini dpt round 1 taman tasik...seronok!
balik jogging singgah car wash..
smbil tunggu dorg cuci keta,
merayap jap g pasar cina kt pekan taiping..
nama je pasar cina..tp org melayu ramai je yg menjual..
1st time pegi..seronok..
geram je tgk bunga2 fresh td..
rasa nk beli je.
tp mcm membazir..
ahh..xpayah..


tu dia menu breakfast..

  • brocolli quiche
  • breakfast tea jenama ahmad...sedap la gak..
  • air masak tidak dilupakan..

lunch
  • bayam tumis ngan udang 3 ekor..
  • ketam rebus 4 ekor..tp x abis 2 ekor sbb xlalu..
  • air masak mcm biasa..

dinner
  • tomyam sayur
  • ikan kerisi goreng..air asam...
  • air masak juga...

eh..eh..
tiba2 ade bread pudding..
heheh..
bukan aku punye ye.
aku masak utk bg kt student homeroom..
sbb sayang tgk roti ngan fresh milk terbazir camtu je..
sedapnye laa...

mlm ni sakit perut..pening kepala sket..
perut pedih semacam je..
x cukup mkn ke ni??



Saturday, September 24, 2011

here..

and 1 more snap....

ehehehehe...


hari ni diet mcm hancur..
sbb ade open house..
kena pegi jugak..
org dh jemput..
dan mcm biasa...dah pegi kena mkn la kan..
mari tgk menu ape harini..

breakfast

  • mcm lunch smlm..xdpt melupakan kesedapan brocolli cheese..heheh
  • air masak 2 botol = 1 liter
lunch
  • fish fillet dgn cheese sauce..
  • earl grey tea n air masak bergelas2..
mkn kt secret recipe..teringin sgt2..hahaha..selamber..ehehe..

dinner
  • 4 cucuk satay + daging 3 ketul
  • air masak banyak2..
ni kantoi sket sbb satay tu mesti die letak gula kan...adoii..xtau nk mkn ape kt open house...aku nmpk satay je..yg lain ade nasi, pasta,capathi..semua heavy2 tu..air masak tu pun aku mintak kt tuan umah..nk je bwk air sendiri.tp nnt ape plak org kata kan...hehehe

td g tesco..
cari heavy cream..
tp hampa..
sbb ade yg low carbs tp xde logo halal..
ade logo halal tp high carbs..
susah betul..

lupe plak nk beli brocolli..
beli ayam, ikan ngan ketam je td..
esok msk ketam la plak..hehehe..

owh ye..
td timbang..
result tak mengecewakan..
turun lg 1 kg..
berat asal : 66.5
berat skrg : 64
total weight lost dlm 5 hari ni adalah bersamaan dgn 2.5 kg..
bg aku dh ok dah tu..
5 hari turun 2.5 kg..
tu pun sbb kurang excercise..
kalau excercise lebih lg..kompem lg byk turun..
kalau aku diet xmkn nasi , mmg susah nk turun..
1 kg pun mkn masa berminggu2..
alhamdulillah...syukur sgt..
xsia2 usaha aku..

aku complain kt cikmal.
nk beli brg utk diet mahal!
yela...cheese je dh brape hengget..
cikmal ckp kalau beli herbalife lg mahal..
dh la turun berat x byk..
alamak...hehehe
betul gak ckp die tu kdg2..heheh

slps 5 hari ikut diet ni...
aku rasa paling ketara adalah lemak hilang..
pastu berpeluh sakan..
rasa energetic je..
best!

eh...baru 5 hari..
xleh nk ckp byk lg..
xsabr nk habiskan phase induction ni..
nk tgk hasilnya





;;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LilySlim Fitness goals tickers

LilySlim Fitness goals tickers

tik tok

Daisypath Wedding tickers