ni blog izza yg punye...ade sesape x puas ati? sape xpuas ati..sila create blog anda sendiri...
RSS

Wednesday, December 26, 2012

tadi kan..
lepas mandi pagi tadi...
saje je la try pakai girdle..
waaahhh..lega!
bleh pakai dah...
pastu tghari bukak la sbb nk buang air kan...
pastu tiba2 sakit pulak kt tmpt operate aritu..
uwaaaaaaa....
sbb pakai girdle ke ni??
dah takut nk pakai dah..
orang lain sama ke cam aku??
camne nk kurus ni?
stress betul la aku..
dah..
itu aje nk cakap..
wakaka..
stress pun bleh gelak2 lagi..
dh mcm org gile plak..hahahah




pejam celik pejam celik dah nk masuk 2013..
so maknanya lagi beberapa hari je nk bukak skolah balik kan..
hmmmm...
banyak benda x settle lg sebenarnya..
study pun x abis lagi memandangkan aku terlalu busy ngan si kecik yang makin ligat kt umah ni..
ni time table sepanjang bergelar suri rumah di musim cuti sekolah..


  • 6 a.m
    • lebih kurang kul 6 la...raef dh bising2 merengek gerak suruh bangun layan die main..sembhyg subuh skali..kadang2 tido balik..tgkla mood si kecik tu..kadang2 die xnk lelap balik..dah terpaksa aku bawak keluar bukak tv tgk doc mcstuffins...
  • 8 a.m
    • prepare breakfast utk cikmal..almost everyday ok..kadang2 roti bakar je..kadang2 roti telur..smlm die request mee goreng...ok lah...since bukan selalu duduk ngan die, bleh la ditunaikan hajat tu..hahaha....buat 2 jenis air utk die bwk g keje..bwk bekal skali..bagus!hahha
  • 8.30 a.m
    • cikmal g keje..aku mandikan raef..struggle betul skrg ni kalau nk pakaikan die baju..berpeluh2 ketiak..hahahha..lepas mandi bg die susu..kalau die lelap, kira ok la kan..bleh mandi lepas tu..kalau x, tunggu la smpai die lelap...
  • 9.30 a.m
    • mandi..breakfast...tapi kalau raef x tdo2 lagi, makanya aku terpaksa bawak die duduk depan pintu bilik air..kang kalo die duduk kt hall sorg2..kompem beberapa saat selepas menyedari ketiadaan aku, die meraung melolong lolong..sambil tu basuh kain skali..
  • 10.30 a.m
    • sidai kain, angkat kain, vaccum lantai kalau sempat..kalau x, tunggu weekend je la..hahah 
  • 11.00 a.m
    • start keluarkan barang2 dlm peti ais..ayam, udang segala bagai prepare utk masak.sbb cikmal akan balik mkn tghari...nasi masak dulu..kalau mood raef ok, aku biarkan die main kat hall..kalau x, bwk die dok dapur..hahah...slalunye sempat masak 1 lauk je pun...nasib la cikmal
  • 12.00 p.m
    • cikmal balik awal kdg2..tgkla, kalau perut die lapar, die rehat kul 12..kalau boleh tahan lagi, kul 1 baru rehat...so aku kena prepare awal la utk lunch
  • 1.00 p.m
    • lipat kain semalam punye..hahaha..layan raef sekejap..bila waktu zohor, kalau die x tdo lg, bwk die dok sebelah sambil aku smbhyg...die ok je..so far x kacau lg la time aku solat..
  • 2.00 p.m
    • tgkla camne raef punye mood..kdg2 petang die tdo lama..kdg2 aku join..kalau aku x join, makanya aku ngadap facebook n blogwalking..bermaybank2u ke...hahaha
  • 5.00 p.m
    • lps asar, siap2 mandikan raef..die mmg mandi awal..dh biasa sejak lahir lg..dh siap mandi kdg2 die merengek nk keluar la sbb nmpk jiran sebelah dok main bola depan umah...bwk la die duduk luar smbil tunggu papa die balik..
  • 6.40 p.m
    • cikmal balik, sambung plak bwk raef jalan pusing taman...gigih die..aku kdg2 sambung sembang ngan akak2 jiran ni..kalau x pun, masuk dlm masak air..ready utk siapkan mkn mlm..biasanya cikmal xnk mkn nasi mlm2..maka...akak terpaksa masak lain mlm tu..hahha..terpaksa ko..hahahha...xdelah..i rela..demi suami terchenta..(tangan didada mata ke atas!)..hahah
  • 7.30 p.m
    • raef time2 ni la die nk tdo...settle die tdo dulu the lepas maghrib siap2 masak then mkn terus..lepas tu lepak tgk tv..
  • 10.00 p.m
    • tgk adam & hawa!..kalau raef x bangun, aku dengan bahagianya mentonton adam&hawa secara live..kalau tidak, terpaksa la postpone tgk esok ke lusa ke tulat ke
  • 12.00 a.m
    • tdo....kadang2 awal..kadang2 lambat sbb study..hahaha
tu la jadual sepanjang cuti ni..
kadang2 rasa jadi suri rumah ni mencabar sebenarnya..
nk lawan emosi menghadap anak lg..hahha
byk keja sebenarnya..
tp happy sbb sentiasa dikelilingi org2 tersayang..
betul x?
minggu depan start kerja dah..
raef start hantar nursery..
harap2 die ok..







testing update guna smart tv..tapi mcm susah sbb xleh nk enter utk next line..xbest!



Tuesday, December 25, 2012

ini bukan entry seponser...
saja2 je ni
seikhlas hati...

secara terus terangnya..
aku nk buat entry ni dh lama..
bukan ape..
saje nk kongsi kebahagiaan (ewaahh) menggunakan kuali..
haaaa ko...
kuali pun boleh buat ko gembira n bahagia ok...
wakaka...

ni kuali ape yg buat ko bahagia sgt iza?
ini diaa....

kuali dan periuk cap tefal


nk dekat setahun jugakla guna kuali n periuk tefal ni..
mula2 dulu masa cikmal nk beli, aku pandang serong je..
gilelah...
satu kuali harga dekat seratus..
mula2 aku nk gak ckp,
kalau masak pakai kuali ni makanan akan otomatik sedap ke??
tapi..malas la kan..biarla cikmal nk beli..
aku tgkkan je..
sekali die angkut kuali 3, periuk 1..
aku pun dh x igt berapa hengget semuanya..
tapi ktorg beli masa ade less la..
geleng2 kepala je aku tgk..
nak marah, suami..
kalau adik2 tu boleh la dilarang dipukul2..
ye tak..
kahkahkah..
kalau ye pun nk try, beli la 1 dulu ke..
dah nama pun try kan...
ni x, sekali hangkut, mmg mcm xsedar diri punye mamat ni...
alasan die, tgh sale..
fine!

tapi...
baru la aku tau keberkesanan produk ni..
wahahhhh...dah mcm nk promote produk pelangsingan badan pulak kan..
serius ckp la..
menjimatkan masa dan tenaga ok.
kalau kuali biasa, dh lepas masak nk kena sental betul2 kan.
kalo x, nnt next time nk masak pape takut melekat pulak..
tp ngan tefal ni, xpayah teruk2 nk menyental..
masak pun cepat je...

aku paling suka masak nasi pakai periuk ni..
lagi cepat drpd masak dlm rice cooker..
x melekat langsung!
betul!
xde kerak2 bagai...
seronok je nk membasuh...
kalau dulu, kt umah mesti ade sental periuk..
skrg ni, dh xpayah dah...
heheh...

aku pun x sure ape purpose sgt aku nk membebel pasal kuali ngan periuk ni..
tapi saje nk bg info kt org yg tgh dok sibuk2 google cari pasal tefal ni..
betul ke xmelekat?
tah2 nnt lama2 die melekat...
so far, mmg sgt elok..
xperlu ragu2 ok..beli..beli..
hahaha

1 je lagi produk tefal yg aku teringin sgt..
ni....

grill pan..
mcm best...
cikmal kan suka mkn grilled lamb shoulder..
so kalaulah dpt ni..
cun sket aku nye lamb tu nnt..
hahaha
tu budget thn depan la...
insyaAllah...




Friday, December 21, 2012

ni memang betul2 unplanned..
cikmal balik kerja tiba2 dia ckp jom pergi legoland
aku ckp x mahu
sbb mcm x relevan je idea tu..

esoknye bila die g keje
aku pikir balik..
bila lg nk vacation ngan die n raef kan..
terus mesej cikmal ckp aku xkesahlah..
hahaha..
dan dan pulak kan...
sebenarnya dalam otak tu dah aim nk g Johor premium outlet..
ahahaha..sambil menyelam minum air!





kitorg stay kt pulai spring resort..
xpayah tanye aku la brape harga die..
ni semua cikmal settlekan..
bila aku bg green light je, terus die book hotel ngan tiket skali..
as usual..die mmg camtu..


bertolak dalam kul 4 camtu dr KLIA sbb cikmal kene settle keje die dulu...
smpai dalam kul 8 terus check in..
pastu masing2 lapar then order room service je la..
mahal pun mahal la..xlarat nk kuar dh.


bilik gile super besar...
mmg bleh bwk 2,3 family dtg..


katil pun king ok..
raef sampai2 tu aku mandikan die then terus die tido..
punyala syok die tdo hotel ye..

tp
kul 4pg die bgn plak..
ni ikut perangai bapak die la ni..
terlalu excited smpai x sabar nk tunggu pagi..
raef..raef..



resort ni ade swimming pool..
tp cikmal x dengar aku ckp psl pool tu..
bila dh siap2 nk turun breakfast, baru die perasan..
dah menyesal x bwk anak mandi swimming pool..
hahahah...
next time la..
ni rushing punye vacation..
 dalam kul 10 lebih dah smpai legoland.
dr resort tu lebih kurang 20 minit la..
campur ktorg sesat bagai..
pakai google map, sekali die bg jalan mati daa..
tensen je aku..
dahla x byk signboard nk ke situ..
patut dh mmg kena buat signboard besar2..

sesapa nk g legoland, aku nasihatkan pakai sunblock ok..
nyesal aku xpakai...
balik tu burn muka..
dhla mmg semulajadi itam..
tambah plak burn lg..
mcm dayang senandungla..


dh ade anak ni nk kena utamakan die dulu..
isi tank die dulu..
kang xpasal2 die naik angin..
1 hape pun x jd..
pastu baru bleh jalan2 ngan bahagianya..

sepanjang aku kat sini,
1 mainan je aku rasa teruja nk main..
mainan yg kt air tu..tp basah kuyup la kalo main tu..
x upload plak gmbar die..

roller coster pun xde la hebat sgt..
ecceh..cuba aku naik tgk berani ke x..hahaha
susah la nk komen..
maybe sbb aku dh pernah g tmpt yg lg best dr ni kot..
so aku nye expectation tu tinggi sbnrnye..
cikmal ckp legoland ni sesuai utk budak2..
so aku xleh nk cmpare ngan disneyland..
tp disneyland best gile wehh..
serius!
 kalo kt disneyland tu suasana die hidup..
mcm havoc la..
betul2 rasa mcm kt tmn tema..
kt legoland ni ade certain tmpt tu rasa mcm sunyi je..
x meriah..
hehehe
 pastu cikmal backup legoland lg..
die ckp kalo kt disney tu ade character kartun mcm2 kuar..
so org berebut2 amik gmbr..sbb tu havoc..
ok la...cikmal menang!

part paling best kt sini adalah baby room!
serius tahap international punye..
selesa smpai rasa xnk balik..
hahah

 sempat la aku tdokan raef sambil tu g sembahyang kt sebelah..
kt sini memang ade orang jaga...
so xpayah risau anak ko hilang ke hape..
tp kena risaula jugak kan..
takut org yg masuk kt dlm ni penculik ke hape..
hahaha
ape aku ckp belit2 ni..

abis je aku smbhyg..
raef pun jaga.
aiyoo..kejap betul die tdo..
bwk die tgk budak2 main..
penakut betul anak aku ni..
org menjerit2 die menangis plak..
xpaham betul..hahah

papa mithali la tu konon..
aku dh xlarat nk dodoikan raef ni..
die kalo tdo nk duk atas dada..
nk kena tutup muka bagai...


sementara die tdo..
bleh la amik gmbr kt area display bangunan yg dorg buat dr lego tu..
yg ni aku kagum..
tp tu la..
aku rasa tmpt ni x dijaga dgn sebaik2nye..
sbb aku tgk kt tmpt tu ade selit2 smpah bagai..

kami xmain ape2 pun..
just jalan2 je..
aku paksa cikmal main..
die xnak..
apsal ntah..
slalunye die yg excited x menyempat2..
maybe sbb xde geng kot..hahahaha

kul 5 ktorg keluar..
elok je smpai gate depan tu..
hujan lebat..
fuhh..
nasib baik sempat lepas..
kalau x, basah kuyup la..

tunggu cikmal amik kete,
then dlm kul 6 gerak balik meru..
konon nk singgah JPO...
bleh plak aku tertido..sedar2 je dh lepas JPO tu..
cikmal pun mls nk kejut suruh aku tgk map...
xde rezeki la nmpknyee...
huhu

kul 11 smpai..
letih betul..
cikmal lg la letih kot..
die drive kan.
tp die yg plan..
hahahahah

Tuesday, December 18, 2012

ahahha..
tajuk sentap...
bengang je cikmal..

ni cerita 2 minggu lepas..
lambt daaa..
ni je masa yang ade...
masa2 lain diperuntukkan untuk raef si jantung hati..wahaha..
satu2nye adik lelaki aku bertunang..
ni majelis merisik skali la ni..
buat sekali harung je sbb xkuasa nk dtg 2,3 kali walaupun bukan jauh mana..
dorg sepakat sekali hadap terus..
aku suggest terus nikah..
lg sonang..
wahahaha..


as usual..
rombongan kami mmg ramai..
dekat 30 org la jugak..
siap pesan kt dorg yg kami dtg ramai..
wahahah..
selamber je..
ok la kan bgtau awl2..xde la dorg tekejut tgk menderu2 dtg..

pakcik aku tlg jd jurucakap..
bapak tunang adik aku lg selamber..
die sendiri je yg ckp..
sempoi..senang..
xpayah nk wakil2 bagai..
 raef plak time ni die nk bising bercakap2...
stress ahkak..
seriously mulut die xdiam langsung..
bayangkan org dok sibuk bincang2 tu, die boleh bising..
bukan nangis ke merengek ke..
tp mcm nk bercakap tu..
mungkin die tgh bg arahan kat papa die selaku potograper aritu..
mungkin la..
hahahah
family aku mmg kuat lg bab adat2 ni..
tepak sireh is a must!
aku pun xpaham ape fungsi menda tu..
buat susah2 je aku tgk..
hahaha
zaman sekarang ade ke org nk mkn sireh lg??
aku mmg x makanla...
dulu2 masa arwah opah ade, rajin gak g umah jiran kt kmpung..
nenek tu mmg jenis suka mkn sireh..
ade gak cuba2..
tp xbleh blah la...
semacam je rasa die..
mcm pedas2..
smpai sekarang mmg xnk mkn kalo ade org suruh...
eeee

hahaha..
yg ni korg jgn terkejut..
nape plak aku yg sarungkn cincin???
apakah??
hahaha..
aku saje2 ckp kt mak aku..
aku nak sarung cincin risik..
mak sarung cincin tunang..
saje2 je aku melawak..
sekali tu mak aku panggil daaa..
tersipu2 akak malu kt situ..
mak ni memang saje je kan..
nebes punye pasal so panggil la aku..cheiit...
yg paling lawak, aku gi sarungkan kt jari telunjuk..
wahahaha..
gile betull...aku pun nebes ke??
semua bantai gelak..
rock wei pakai cincin risik kt jari telunjuk..
ko ade??hahaha
 ok..
mak aku sarung cincin tunang..
gigil2 sejuk tgn mak aku..
pelik betul la..
mak mmg mcm tu...
bukan xkenal tunang adik aku ni..
ntah apesal yg malu sgt ntah...

settle bincang2 then mkn.
sekejap je discussion..i like..
perut pun kriok kriok lapar..
mknan sedap gile..siap ade udang goreng berempah..
nk tambah tp malu..hahaha

tu je la ceritanya..
insyaAllah thn depan dorg nikah..
so aku kena prepare baju la..
aritu mak dh blanje beli kain...tp xkan sehelai je kan...
cikmaaaaaalllllll...
jom beli kain.....heheheheeheheh

Friday, December 7, 2012

rasanye sejak bersalin belum pernah attend wedding sesape..
malu nk tunjuk badan yg super duper besar ni..hahaha
lg pun semua wedding invitation jauh2..
nun sampai johor sana..
mintak maaf la ye sopi..
xdpt nk g sbb masa tu aku kt taiping..
huhu...



ni adik susuan aku kawen mnggu lepas..
kira mcm family aku jd org kuat jugaklah since ayah die dh meninggal dunia..
kami masak gotong royong..
barulah best..
penat tu mmg la kan..tp kemeriahan tu menyeronokkan..
kalau buat keje sama2, xrasa pun penat ye tak..

die kawen ngan org pj..
kawan masa zaman belajar dulu..
baju nikah tu die buat sendiri..
mak die jahit baju, part patch lace ngan manik2 tu semua die buat..
veil pun sama jugak..
org minat kan..ape pun leh jd..
kalau bg kt aku..haraaammm.


part ni mengingatkan aku 2 thn lepas..
dh rasa mcm nk ulang tayang lg skali je..hahaha

angah the MC utk that day..
ni mmg keje die..
maklumlah..cikgu bahasa melayu kan..
siap berpantun bagai...

hantaran pihak perempuan yg warna pink purple tu..
biru tu lelaki bwk..
aku pun x sempat nk membelek hantaran tu.
semua buat sendiri je..
buat bunga pakai tisu..
jimat!
mlm lepas nikah tu ade mlm berinai..
mmg dh jd adat dlm family ktorg..
panggil org kompang..
ni kalau kt kmpung lg meriah..
sampai 2,3 pagi x stop2 lg dorg berkompang..
ayah aku pun join skali..
gian katanye...
hahahah

suka sgt dgn warna baju dorg mlm tu..
sweet rasa nk mkn je..
aku plak terlupa nk bwk baju kurung..
belasah la baju kurung lama2 tah kurun bila tuh...
lantaklah..bukan aku yg nk kawen..hahahha
raef meragam je sbb die letih nk tdo tp kompang kemain kuat lg..
letak die dlm bilik pun still kuat bunyi kompang tu lg..

pelamin pun i suka..
apsal la masa aku kawen dulu pelamin hodoh2 sgt??
dahla mntk kerusi camni xdpt..
hampeh je..
xkesahla..
dh lepas pun..
janji den bahagia..hahaha
kek ni gojes kan..
sedap..seriously..fresh cream
xsilap aku 3tier tu rm200 je..
murahla jugak kan..
drpd fondant cake yg xsedap tu..
dah la mahal tp xsedap...
sampai skrg terbayang kesedapan kek ni..huh!

memandangkan cikmal jd cameraman sambilan masa tu..
maka, byklah gambar kami anak beranak...
hahaha...
kejap2 die panggil amik gmbar..
aku stress je..
anak tgh tido pun die paksa angkut amik gambar..
haiyooo..
ikut je la.
suami kan.
kang x cium bau syurga plak aku ni..

disebabkan masa kawen dulu aku frust sbb xdpt kerusi camni..
so cikmal ajak sanding lg skali..
hahaha..
matching plak kaler pelamin ngan baju ktorg tu kan....

okla..
majlis pun dah selesai..
majlis belah lelaki ahad ni..
esok adik lelaki aku nk bertunang..
pastu cikmal ajak g legoland..
haisshh..
full jadual aku
bila nk study ntahla..
angan2 nk ngajo add math thn depan..
tah sempat tah tidak..

Wednesday, December 5, 2012

lagi seminggu raef genap 5 bulan..
cepat betul..
mcm2 pe'el die skrg..
makin lasak..
ni pun die dok sibuk tekan keyboard skali...
haiiyyaa...

minggu lepas sepupu merangkap adik susuan aku kawen..
so tumpang sekaki buat akikah, marhaban ngan cukur jambul raef..
dah tua bangka baru nk cukur jambul ye raef..hahha
tu je masa yg sesuai..


goodies pun prepare last minit..
dpt idea dr kawan cikmal..
beli bekas kaca 4 segi pastu letak gula2..
mak pulak buatkan wajik @ nasi manis..
pastu topup air kotak..
done!



akikah sekor kambing..
ye..tau...baby boy kena 2 ekor..
lg sekor reserve raya haji thn depan..insyaAllah..


kagum ngan pakcik yg sembelih kambing tu..
cool je menyembelih..
aku dh siap kesian2 bagai..rasa nk nangis je..
pastu daging tu pun elok je x berbau..kan kalo beli kt pasar tu berbau..
ayah aku ckp mmg ade certain org yg xpndai smbelih..
tu yg jd berbau..
betul ke x aku pun x sure



mlm masa adik aku berinai tu ktorg buat akikah..
pagi esoknye baru buat marhaban ngan cukur jambul

nasib baik mood raef ok..
aku dh risau2 kalo die mengamuk ke kan..


die kalo siang2 mmg payah sket..
ade je yg x kena..nk tido la..nk susu la..
nasib baik la masa tu dh isi tank penuh2..
hahaha



kemain suka lg mkn kurma ngan madu ye..
hamboiii


gemuk betul aku kan..
x mau kurus2..mkn je kejenye..
mmg la..
asal raef menyusu je aku lapar..haha
bila nk kurusnya ntahla..


dan dgn rasminya raef dah botak..
pasni nk kuar kena pakai topi je la..

;;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LilySlim Fitness goals tickers

LilySlim Fitness goals tickers

tik tok

Daisypath Wedding tickers