ni blog izza yg punye...ade sesape x puas ati? sape xpuas ati..sila create blog anda sendiri...
RSS

Saturday, October 19, 2013

Hai
Macam biasa.
Lama x update..

Td tgh nk dinner
Dpt msg dr member.
Seronok bukan main rasanya..
Terus call cikmal..
Pujuk2 n finally die stuju..

Tunggu la thn depan.
Xsabaaarrr...
Harap2 mimpi jd kenyataan...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, July 3, 2013

assalamualaikum..
wallaweii..
lama sudah blog terbiar.
hari2  niat nk hapdet...
tapi harammm jugak..
ni tengah berkobar kobar..
nk cerita ape td ek..
jaapp...

eh..
tiba2 ngantuk..
bg teaser je dulu bleh???
hahaha..





Tuesday, May 7, 2013

salam..
PRU 13 dah berlalu..
dah selamat mengundi pun..
pilihan ditangan masing²..
tepuk dada tanya selera..

sampai sekarang x habis² lagi isu ni..
letih la plak nk dengar..
siang malam pagi petang
kt facebook x usah cakap la..
berlambak² pos yang kononnya macam ilmiah sangat..
padahal...........

ok la..
malas mahu komen panjang²..
kepada yang menang..
tahniah...pimpinlah malaysia dengan seadil-adilnya..
pada yang kalah,
mungkin ada hikmah disebalik kekalahan itu..
bersabarlah...

i ♥ malaysia



Thursday, April 18, 2013

hahahha...
hamik ko..
panjang kemain tajuk
maklumla..
lama x memblog kan..
wakaka...
tgk tajuk je dh mcm xpayah nk cerita byk2 kan..
eh..
xbleh..
kali  ni kena elaborate sket..
sbb nnt ade org marah..wahahaha..


sblm raef lahir lg, kami(aku ngan cikmal la) dh belikan car seat baby yg bleh baring tu..
sbb skali package ngan stroller..sebijik mcm gmbr kt atas..tp die punye car seat kaler itam..
so tanpa pikir panjang2, amik sahaja walaupun harga boleh tahan mahal jugek la kan..
tp car seat tu mmg sgt berguna sbb:
  1. aku ngan cikmal kan xduduk sama...so sape nk pegang raef kalau aku bwk die naik keta??
  2. senang nk bergerak ke mana2..kalau raef tdo dlm car seat tu, ko xpayah la angkat die bila nk bwk naik stroller..juz angkt car seat tu, then plug in kt kaki stroller tu..sgt senang..(ni sbb paling best!)
  3. kami mmg jenis travel jauh2 punye..so kalau nk meriba raef sepanjang 3,4 jam perjalanan tu mcm xlarat sgt la kan..dgn aku yg gemuk ni lg..sakit pinggang..so letak raef dlm car seat tu bila die dh tdo..senang, selesa sket die..aku pun selesa gak la kan..wahaha
so bila die dh besar sket (actually xde la besar mana pun..dalam 8 months gitu)
die dh start xnk duduk dlm tu sbb car sear tu utk baring kan.
baby tgk aktif, mane suka baring2 ni..
so agak payah sket la kalau aku nk antar ke nursery or bwk die jln2 keluar kan..
aku menyuarakan la pendapat kt cikmal pasal nk beli car seat lain..
aku usha harga kt tesco..
dlm 100++..
igt nk beli tu je..
sbb takut die xnk duduk kan..
tiba2 plak cikmal tgk kt littlewhiz  dan die berkenan yang ni
halfold premier zeus convertible..

harga mmg jauh lari la ngan budget aku kan..
alasan cikmal nk gak car seat ni:
  1. sbb kerusi die jenis bleh adjust..nk duduk or nk baring..
  2. tgh ade sale..alasan ni mcm xleh terima gak sbb ttp over dr budget aku
  3. material/span sgt tebal..nnt raef selesa..
tu la antara sbb die bg aku..
cikmal ni jenis kalau die dh berkenan, ko bg la alasan cmne pun, die ttp nl beli gak..
wahahah...
anak bongsu la katakan..
mana bleh xdpt ape yg die nak..
kahkahkah..
aku pun layan je la tp dgn syarat byr separuh sorg..
kahkaahkah..
jd car seat tersebut sudah selamat berada ditangan kami..
aku dok terpikir,
kalau la raef xnk dok dlm tu camne??
aku pikir nk jual je..
hahah...
tp kita test dulu..

percubaan pertama


 
test duduk dlm car seat kt umah selama sejam..
hmm...berjalan agak lancar 
bagi buku, air..
leka je..
lps dekat sejam, die dh start buat perangai..
hahha

percubaan kedua
bwk g pasar mlm..
tp masa tu papa die ade..
die pun ngada2..
ngamuk..
aku dh terpikir...
adakah wajib aku jual benda ni..hahaha

percubaan ketiga..
antar g nursery
yg ni mcm amazing sgt..
duduk kat situ, aku kasi buku..
die diam je..
layan baca buku senyap je smpai la nursery..
balik nursery tu aku amik bwkg jln2 taman tasik,
g kedai..singgah sana sini..
die ok je..

so nampaknye mcm xde harapan nk jual car seat ni..
wahahahha..
jap lg nk try bwk balik meru..
3, 4 jam perjalanan tu..
xtau la camne..
doakan je la ye...




Sunday, April 14, 2013

hari ini dalam sejarah
rasa nk memblog membuak2..
lama x update pasal raef..
pasal kerja.
pasal kehidupan.
hari ni tiba2 je..
kesian blog..
tuan blog x berlaku adil..
hahaha

okay..
itu je la..
hahaha



Wednesday, December 26, 2012

tadi kan..
lepas mandi pagi tadi...
saje je la try pakai girdle..
waaahhh..lega!
bleh pakai dah...
pastu tghari bukak la sbb nk buang air kan...
pastu tiba2 sakit pulak kt tmpt operate aritu..
uwaaaaaaa....
sbb pakai girdle ke ni??
dah takut nk pakai dah..
orang lain sama ke cam aku??
camne nk kurus ni?
stress betul la aku..
dah..
itu aje nk cakap..
wakaka..
stress pun bleh gelak2 lagi..
dh mcm org gile plak..hahahah




pejam celik pejam celik dah nk masuk 2013..
so maknanya lagi beberapa hari je nk bukak skolah balik kan..
hmmmm...
banyak benda x settle lg sebenarnya..
study pun x abis lagi memandangkan aku terlalu busy ngan si kecik yang makin ligat kt umah ni..
ni time table sepanjang bergelar suri rumah di musim cuti sekolah..


  • 6 a.m
    • lebih kurang kul 6 la...raef dh bising2 merengek gerak suruh bangun layan die main..sembhyg subuh skali..kadang2 tido balik..tgkla mood si kecik tu..kadang2 die xnk lelap balik..dah terpaksa aku bawak keluar bukak tv tgk doc mcstuffins...
  • 8 a.m
    • prepare breakfast utk cikmal..almost everyday ok..kadang2 roti bakar je..kadang2 roti telur..smlm die request mee goreng...ok lah...since bukan selalu duduk ngan die, bleh la ditunaikan hajat tu..hahaha....buat 2 jenis air utk die bwk g keje..bwk bekal skali..bagus!hahha
  • 8.30 a.m
    • cikmal g keje..aku mandikan raef..struggle betul skrg ni kalau nk pakaikan die baju..berpeluh2 ketiak..hahahha..lepas mandi bg die susu..kalau die lelap, kira ok la kan..bleh mandi lepas tu..kalau x, tunggu la smpai die lelap...
  • 9.30 a.m
    • mandi..breakfast...tapi kalau raef x tdo2 lagi, makanya aku terpaksa bawak die duduk depan pintu bilik air..kang kalo die duduk kt hall sorg2..kompem beberapa saat selepas menyedari ketiadaan aku, die meraung melolong lolong..sambil tu basuh kain skali..
  • 10.30 a.m
    • sidai kain, angkat kain, vaccum lantai kalau sempat..kalau x, tunggu weekend je la..hahah 
  • 11.00 a.m
    • start keluarkan barang2 dlm peti ais..ayam, udang segala bagai prepare utk masak.sbb cikmal akan balik mkn tghari...nasi masak dulu..kalau mood raef ok, aku biarkan die main kat hall..kalau x, bwk die dok dapur..hahah...slalunye sempat masak 1 lauk je pun...nasib la cikmal
  • 12.00 p.m
    • cikmal balik awal kdg2..tgkla, kalau perut die lapar, die rehat kul 12..kalau boleh tahan lagi, kul 1 baru rehat...so aku kena prepare awal la utk lunch
  • 1.00 p.m
    • lipat kain semalam punye..hahaha..layan raef sekejap..bila waktu zohor, kalau die x tdo lg, bwk die dok sebelah sambil aku smbhyg...die ok je..so far x kacau lg la time aku solat..
  • 2.00 p.m
    • tgkla camne raef punye mood..kdg2 petang die tdo lama..kdg2 aku join..kalau aku x join, makanya aku ngadap facebook n blogwalking..bermaybank2u ke...hahaha
  • 5.00 p.m
    • lps asar, siap2 mandikan raef..die mmg mandi awal..dh biasa sejak lahir lg..dh siap mandi kdg2 die merengek nk keluar la sbb nmpk jiran sebelah dok main bola depan umah...bwk la die duduk luar smbil tunggu papa die balik..
  • 6.40 p.m
    • cikmal balik, sambung plak bwk raef jalan pusing taman...gigih die..aku kdg2 sambung sembang ngan akak2 jiran ni..kalau x pun, masuk dlm masak air..ready utk siapkan mkn mlm..biasanya cikmal xnk mkn nasi mlm2..maka...akak terpaksa masak lain mlm tu..hahha..terpaksa ko..hahahha...xdelah..i rela..demi suami terchenta..(tangan didada mata ke atas!)..hahah
  • 7.30 p.m
    • raef time2 ni la die nk tdo...settle die tdo dulu the lepas maghrib siap2 masak then mkn terus..lepas tu lepak tgk tv..
  • 10.00 p.m
    • tgk adam & hawa!..kalau raef x bangun, aku dengan bahagianya mentonton adam&hawa secara live..kalau tidak, terpaksa la postpone tgk esok ke lusa ke tulat ke
  • 12.00 a.m
    • tdo....kadang2 awal..kadang2 lambat sbb study..hahaha
tu la jadual sepanjang cuti ni..
kadang2 rasa jadi suri rumah ni mencabar sebenarnya..
nk lawan emosi menghadap anak lg..hahha
byk keja sebenarnya..
tp happy sbb sentiasa dikelilingi org2 tersayang..
betul x?
minggu depan start kerja dah..
raef start hantar nursery..
harap2 die ok..







testing update guna smart tv..tapi mcm susah sbb xleh nk enter utk next line..xbest!



Tuesday, December 25, 2012

ini bukan entry seponser...
saja2 je ni
seikhlas hati...

secara terus terangnya..
aku nk buat entry ni dh lama..
bukan ape..
saje nk kongsi kebahagiaan (ewaahh) menggunakan kuali..
haaaa ko...
kuali pun boleh buat ko gembira n bahagia ok...
wakaka...

ni kuali ape yg buat ko bahagia sgt iza?
ini diaa....

kuali dan periuk cap tefal


nk dekat setahun jugakla guna kuali n periuk tefal ni..
mula2 dulu masa cikmal nk beli, aku pandang serong je..
gilelah...
satu kuali harga dekat seratus..
mula2 aku nk gak ckp,
kalau masak pakai kuali ni makanan akan otomatik sedap ke??
tapi..malas la kan..biarla cikmal nk beli..
aku tgkkan je..
sekali die angkut kuali 3, periuk 1..
aku pun dh x igt berapa hengget semuanya..
tapi ktorg beli masa ade less la..
geleng2 kepala je aku tgk..
nak marah, suami..
kalau adik2 tu boleh la dilarang dipukul2..
ye tak..
kahkahkah..
kalau ye pun nk try, beli la 1 dulu ke..
dah nama pun try kan...
ni x, sekali hangkut, mmg mcm xsedar diri punye mamat ni...
alasan die, tgh sale..
fine!

tapi...
baru la aku tau keberkesanan produk ni..
wahahhhh...dah mcm nk promote produk pelangsingan badan pulak kan..
serius ckp la..
menjimatkan masa dan tenaga ok.
kalau kuali biasa, dh lepas masak nk kena sental betul2 kan.
kalo x, nnt next time nk masak pape takut melekat pulak..
tp ngan tefal ni, xpayah teruk2 nk menyental..
masak pun cepat je...

aku paling suka masak nasi pakai periuk ni..
lagi cepat drpd masak dlm rice cooker..
x melekat langsung!
betul!
xde kerak2 bagai...
seronok je nk membasuh...
kalau dulu, kt umah mesti ade sental periuk..
skrg ni, dh xpayah dah...
heheh...

aku pun x sure ape purpose sgt aku nk membebel pasal kuali ngan periuk ni..
tapi saje nk bg info kt org yg tgh dok sibuk2 google cari pasal tefal ni..
betul ke xmelekat?
tah2 nnt lama2 die melekat...
so far, mmg sgt elok..
xperlu ragu2 ok..beli..beli..
hahaha

1 je lagi produk tefal yg aku teringin sgt..
ni....

grill pan..
mcm best...
cikmal kan suka mkn grilled lamb shoulder..
so kalaulah dpt ni..
cun sket aku nye lamb tu nnt..
hahaha
tu budget thn depan la...
insyaAllah...




Friday, December 21, 2012

ni memang betul2 unplanned..
cikmal balik kerja tiba2 dia ckp jom pergi legoland
aku ckp x mahu
sbb mcm x relevan je idea tu..

esoknye bila die g keje
aku pikir balik..
bila lg nk vacation ngan die n raef kan..
terus mesej cikmal ckp aku xkesahlah..
hahaha..
dan dan pulak kan...
sebenarnya dalam otak tu dah aim nk g Johor premium outlet..
ahahaha..sambil menyelam minum air!





kitorg stay kt pulai spring resort..
xpayah tanye aku la brape harga die..
ni semua cikmal settlekan..
bila aku bg green light je, terus die book hotel ngan tiket skali..
as usual..die mmg camtu..


bertolak dalam kul 4 camtu dr KLIA sbb cikmal kene settle keje die dulu...
smpai dalam kul 8 terus check in..
pastu masing2 lapar then order room service je la..
mahal pun mahal la..xlarat nk kuar dh.


bilik gile super besar...
mmg bleh bwk 2,3 family dtg..


katil pun king ok..
raef sampai2 tu aku mandikan die then terus die tido..
punyala syok die tdo hotel ye..

tp
kul 4pg die bgn plak..
ni ikut perangai bapak die la ni..
terlalu excited smpai x sabar nk tunggu pagi..
raef..raef..



resort ni ade swimming pool..
tp cikmal x dengar aku ckp psl pool tu..
bila dh siap2 nk turun breakfast, baru die perasan..
dah menyesal x bwk anak mandi swimming pool..
hahahah...
next time la..
ni rushing punye vacation..
 dalam kul 10 lebih dah smpai legoland.
dr resort tu lebih kurang 20 minit la..
campur ktorg sesat bagai..
pakai google map, sekali die bg jalan mati daa..
tensen je aku..
dahla x byk signboard nk ke situ..
patut dh mmg kena buat signboard besar2..

sesapa nk g legoland, aku nasihatkan pakai sunblock ok..
nyesal aku xpakai...
balik tu burn muka..
dhla mmg semulajadi itam..
tambah plak burn lg..
mcm dayang senandungla..


dh ade anak ni nk kena utamakan die dulu..
isi tank die dulu..
kang xpasal2 die naik angin..
1 hape pun x jd..
pastu baru bleh jalan2 ngan bahagianya..

sepanjang aku kat sini,
1 mainan je aku rasa teruja nk main..
mainan yg kt air tu..tp basah kuyup la kalo main tu..
x upload plak gmbar die..

roller coster pun xde la hebat sgt..
ecceh..cuba aku naik tgk berani ke x..hahaha
susah la nk komen..
maybe sbb aku dh pernah g tmpt yg lg best dr ni kot..
so aku nye expectation tu tinggi sbnrnye..
cikmal ckp legoland ni sesuai utk budak2..
so aku xleh nk cmpare ngan disneyland..
tp disneyland best gile wehh..
serius!
 kalo kt disneyland tu suasana die hidup..
mcm havoc la..
betul2 rasa mcm kt tmn tema..
kt legoland ni ade certain tmpt tu rasa mcm sunyi je..
x meriah..
hehehe
 pastu cikmal backup legoland lg..
die ckp kalo kt disney tu ade character kartun mcm2 kuar..
so org berebut2 amik gmbr..sbb tu havoc..
ok la...cikmal menang!

part paling best kt sini adalah baby room!
serius tahap international punye..
selesa smpai rasa xnk balik..
hahah

 sempat la aku tdokan raef sambil tu g sembahyang kt sebelah..
kt sini memang ade orang jaga...
so xpayah risau anak ko hilang ke hape..
tp kena risaula jugak kan..
takut org yg masuk kt dlm ni penculik ke hape..
hahaha
ape aku ckp belit2 ni..

abis je aku smbhyg..
raef pun jaga.
aiyoo..kejap betul die tdo..
bwk die tgk budak2 main..
penakut betul anak aku ni..
org menjerit2 die menangis plak..
xpaham betul..hahah

papa mithali la tu konon..
aku dh xlarat nk dodoikan raef ni..
die kalo tdo nk duk atas dada..
nk kena tutup muka bagai...


sementara die tdo..
bleh la amik gmbr kt area display bangunan yg dorg buat dr lego tu..
yg ni aku kagum..
tp tu la..
aku rasa tmpt ni x dijaga dgn sebaik2nye..
sbb aku tgk kt tmpt tu ade selit2 smpah bagai..

kami xmain ape2 pun..
just jalan2 je..
aku paksa cikmal main..
die xnak..
apsal ntah..
slalunye die yg excited x menyempat2..
maybe sbb xde geng kot..hahahaha

kul 5 ktorg keluar..
elok je smpai gate depan tu..
hujan lebat..
fuhh..
nasib baik sempat lepas..
kalau x, basah kuyup la..

tunggu cikmal amik kete,
then dlm kul 6 gerak balik meru..
konon nk singgah JPO...
bleh plak aku tertido..sedar2 je dh lepas JPO tu..
cikmal pun mls nk kejut suruh aku tgk map...
xde rezeki la nmpknyee...
huhu

kul 11 smpai..
letih betul..
cikmal lg la letih kot..
die drive kan.
tp die yg plan..
hahahahah

;;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LilySlim Fitness goals tickers

LilySlim Fitness goals tickers

tik tok

Daisypath Wedding tickers