ni blog izza yg punye...ade sesape x puas ati? sape xpuas ati..sila create blog anda sendiri...
RSS

Friday, September 30, 2011

betullah bak kata pepatah melayu...
penantian satu penyiksaan..
ohh..
aku tgh tunggu cikmal balik ni..
die keje smpai kul 6.30pm..
pastu baru gerak balik taiping..
tu pun x ikut highway sbb nk jimat duit tol..
bleh la jimat dlm 20++...
ok la kan..
tapi tu la..
kemain lambat lg smpainya..
igtkan nk tgk cite lawak minggu ini sama2..
turn johan..
kami dua2 minat johan tu.
dah lama x tgk tv sama2..
tak bergelak ketawa sama2..
kalau aku tgk sorg2, aku xleh nk tepuk tampar sesape..
hahahhaha...

jap lg nk kene g dewan skolah plak..
nk tgk persiapan annual dinner esok..
penat gak jd penasihat ni..
tp xpe..cabaran..pengalaman..
penting tu..utk masa depan..

eh.
ok la..
dah azan..
nk smbhyg dulu.
then nk kene gerak g skolah..
daaaa...






Wednesday, September 28, 2011

no more update pasal menu atkins ye..
nnt korg bosan pulak...
xpun...
bila agak2 menu tu special sket..
aku update ye..

mood memasak kemain berkobar2² lagi..
tak bleh tahan² dah..
semua benda nk cuba...
tapi diet..
masak² then bg kt org..
hurmm..
bagus! sedekah..

masuk hari ke-9 dah ni..
tp hancus mcm smlm gak
sbb ade makan2 department math n sains sosial buat..
setiap sorg kene bwk menu masing²..
aku cam biasa..
buat dessert sudah..
tu je yg aku reti..

karamel lapis coklat
tp yg ni 1 slice pun aku xmkn..
kompem byk gula kan..
aku mkn soto sket, puding roti 1 slice ngan yong tau fu..
eh...cendol pun aku belasah gak..
haaa...
kan..teruk!

sok start balik atkins kaw2!
mesti!



Tuesday, September 27, 2011

hari yang hancus..
smpai xde mood nk update..
mmg betul la kata org..
kalau x kuat, susah nk maju..
heheheh

pagi2 dh mkn kek coklat..
pastu tghari ade org ajak open house..
aku mkn la sket.daging rendang je..
kang ape plak kata org kalau x jamah kan..

balik tu aku g masak kangkung ngan sosej seketul..
lapar plak..
ptg tu igtkan nk jogging..
bleh plak aku terlupa dh janji ngan student nk balut hadiah annual dinner..
terbatal niat...
teruskan menggemuk iza!

mlm tu mkn ayam goreng seketul ngan bayam..
kenyang...
tup2..jiran ajak dtg rumah sbb die buat marhaban sempena syawal...
adoii..
dah dtg of course la kena mkn kan..
aku jamah la sate 3,4 ketul..
kek suku slice ngan air masak..
lega..tuan rumah mmg ade sediakan air masak..

dah pulak ade lg 1 jiran ajak g umah die..
samala..marhaban gak..
aiyoo..
ikut je la..
mkn sate secucuk ngan keropok 2 keping..
air xminum langsung sbb semua air manis..

habis diet hari ke-8..
ni kalau timbang mau naik ni...
adoiii





haisshh..
susahnye nk buat pengakuan..
tp
sesungguhnya..
saya dengan ini menyatakan bahawa...
saya telan memakan sepotong kek coklat sebentar td..
huwaaaa....
ianya bukan dengan kerelaan hati..
ianya adalah secara kebetulan..
begini ceritanya..

ada seorang ustazah telah menghulurkan 1 bekas berisi kek coklat kepada saya...
maka disuruhnya saya rasa kerana beliau ingin tahu apakah komen saya..
alamak..
dalam paksa rela, saya terpaksa memakan kek tersebut dihadapan beliau...

lebih kurang besar ni la kek yg terpaksa saya telan..hahahaha


dan dengan itu..
habis kucar kacir diet saya...
huhuhuhuhu



Monday, September 26, 2011

cukup sudah seminggu..
berjaya juga..
tp hari ni nyaris2 kantoi minum teh tarik..
teringin betul!

menu arini aku dah snap td..
tp tah mane ilang gmbr tu..
mungkin dah ter'delete'
hehehe

breakfast

  • sosej seketul, telur sebiji, chesse 1 slice, salad..
  • air masak secara banyak..

Lunch
  • tomyam udang + telur bungkus
  • air mineral...xbest...baik masak air sendiri..
dinner
  • ikan kembung sekor, ikan kerisi sekor, kangkung goreng 1 mangkuk
  • air masak lagi laa....
harini kepala pening..
so nk masak masa lunch tu xlarat..
kebetulan keluar sbb nk tlg hasanah amik medical repot kt columbia..
singgah tesco beli kangkung ngan bayam then terus mkn.

cikmal sekarang ni hari2 call tanye aku mkn ape...
prihatin sungguh..
mesti nk tnye dah skipping belum..
dah jogging ke..
hmm..
bagus gak ..
lg semangat aku..







Sunday, September 25, 2011

ahad..
bangun awal harini..
plan nk jogging..
kul 7 dah siap kuar jogging sorg2..
dah rasa mcm org bujang..
hmm...redha je la..
harini dpt round 1 taman tasik...seronok!
balik jogging singgah car wash..
smbil tunggu dorg cuci keta,
merayap jap g pasar cina kt pekan taiping..
nama je pasar cina..tp org melayu ramai je yg menjual..
1st time pegi..seronok..
geram je tgk bunga2 fresh td..
rasa nk beli je.
tp mcm membazir..
ahh..xpayah..


tu dia menu breakfast..

  • brocolli quiche
  • breakfast tea jenama ahmad...sedap la gak..
  • air masak tidak dilupakan..

lunch
  • bayam tumis ngan udang 3 ekor..
  • ketam rebus 4 ekor..tp x abis 2 ekor sbb xlalu..
  • air masak mcm biasa..

dinner
  • tomyam sayur
  • ikan kerisi goreng..air asam...
  • air masak juga...

eh..eh..
tiba2 ade bread pudding..
heheh..
bukan aku punye ye.
aku masak utk bg kt student homeroom..
sbb sayang tgk roti ngan fresh milk terbazir camtu je..
sedapnye laa...

mlm ni sakit perut..pening kepala sket..
perut pedih semacam je..
x cukup mkn ke ni??



Saturday, September 24, 2011

here..

and 1 more snap....

ehehehehe...


hari ni diet mcm hancur..
sbb ade open house..
kena pegi jugak..
org dh jemput..
dan mcm biasa...dah pegi kena mkn la kan..
mari tgk menu ape harini..

breakfast

  • mcm lunch smlm..xdpt melupakan kesedapan brocolli cheese..heheh
  • air masak 2 botol = 1 liter
lunch
  • fish fillet dgn cheese sauce..
  • earl grey tea n air masak bergelas2..
mkn kt secret recipe..teringin sgt2..hahaha..selamber..ehehe..

dinner
  • 4 cucuk satay + daging 3 ketul
  • air masak banyak2..
ni kantoi sket sbb satay tu mesti die letak gula kan...adoii..xtau nk mkn ape kt open house...aku nmpk satay je..yg lain ade nasi, pasta,capathi..semua heavy2 tu..air masak tu pun aku mintak kt tuan umah..nk je bwk air sendiri.tp nnt ape plak org kata kan...hehehe

td g tesco..
cari heavy cream..
tp hampa..
sbb ade yg low carbs tp xde logo halal..
ade logo halal tp high carbs..
susah betul..

lupe plak nk beli brocolli..
beli ayam, ikan ngan ketam je td..
esok msk ketam la plak..hehehe..

owh ye..
td timbang..
result tak mengecewakan..
turun lg 1 kg..
berat asal : 66.5
berat skrg : 64
total weight lost dlm 5 hari ni adalah bersamaan dgn 2.5 kg..
bg aku dh ok dah tu..
5 hari turun 2.5 kg..
tu pun sbb kurang excercise..
kalau excercise lebih lg..kompem lg byk turun..
kalau aku diet xmkn nasi , mmg susah nk turun..
1 kg pun mkn masa berminggu2..
alhamdulillah...syukur sgt..
xsia2 usaha aku..

aku complain kt cikmal.
nk beli brg utk diet mahal!
yela...cheese je dh brape hengget..
cikmal ckp kalau beli herbalife lg mahal..
dh la turun berat x byk..
alamak...hehehe
betul gak ckp die tu kdg2..heheh

slps 5 hari ikut diet ni...
aku rasa paling ketara adalah lemak hilang..
pastu berpeluh sakan..
rasa energetic je..
best!

eh...baru 5 hari..
xleh nk ckp byk lg..
xsabr nk habiskan phase induction ni..
nk tgk hasilnya





Friday, September 23, 2011

Alhamdulillah..
masih diberikan kekuatan untuk meneruskannya!
menu hari ini

breakfast

  • telur dadar 1biji tmbh ngan ayam sket..
  • still minum air masak bergelen2..
lunch
  • brocolli & cheese+ telur
  • sawi goreng..
sedap betul brocolli & cheese+ telur...selama ni xtau pun leh mkn best2 camtu...resepi simple utk org bz x sempat nk masak..

dinner
  • tomyam campur version putih
  • ikan goreng
  • air masak lagi daaa...
paste tomyam aku buat sendiri...xsangka menjadi..sedap jugaklah...mmg la ckp sedap kan..dah ko masak sendiri..hahahaha...ikan goreng tu aku mkn ngan kicap masin sket sbb masa nk goreng tu bleh plak letak garam sket gile..smpai x rasa ape...tu yg mkn ngan kicap..

harini belum timbang lagi..
takut betul..
cikmal suruh g timbang td..
nk tgk ade perubahan ke x..
kang xpasal2 nyesal kalau xturun..
takut gak salah menu..
tp everytime nk beli barang, mesti tgk label dulu..
xpelah..
esok timbang la..
waaaaa...nervous!
oklah..
happy weekends all..



Thursday, September 22, 2011

alhamdulillah..
syukur..
masih lg meneruskan perjuangan..
mencari jalan paling baik utk menturunkan berat!.
kita hanya merancang, tapi Allah yg menentukan..
kalau tak cuba, kita xtau kan.
xkenal, maka xcinta..
dah..dah..dah melalut tu..
oklah..
menginjak ke hari ke3 amalan diet atkins..
menu utk hari ini

breakfast

  • telur rebus 2 biji letak kicap masin..
  • air suam 3,4 gelas..
lunch
  • ikan kembung goreng ngan sayur terung ber'cheese'..
  • air masak bergelen2..
hari ni aku dapat lunch awal..
balik sekolah dlm kul 2pm..terus mengerjakan ikan ngan terung..
kul 3 kena dtg skolah balik ade meeting..lepas tu nk kene bwk student keluar sbb nk settle pasal annual dinner..
MasyaAllah..punyala sedap terung masak ngan cheese..serius!selama ni xtau pun leh campak cheese kt dalam terung..takut la kan..nnt jd tah hape2..tp bila try...mak aii..sedap kemain...
kalau ikutkan, aku ni memang xreti nk mkn ikan ratah camtu je..mesti nk kene ade nasi gak..tapi disebbkn terpaksa..aku mkn gak..not bad la...esok boleh buat lg...

dinner
  • sate ayam lilit serai ngan salad udang..
  • air masak bergelen2..
sate ni bukan cam sate kt kedai tu..ni simpe je sate die..nnt la aku bg resepi...malas betul nk taip panjang2 kan..pastu teringat plak harini mcm x mkn sayur byk..so buat la salad sikit letak udang..mkn nk kena variety..barula tak muak..ecceh..mcm pakar sgt je kan..

tp harini kaki aku kejang smpai ke petang..
nk naik tangga punyala susah..
rasa nk menangis je..
jln pun cam org xbetul..
aku rasa ni sbb skipping smlm..
arini stop dulu..esok kalau ok, akan smbung balik..
ok la..
dah lewat..
kena tido dulu..
bye..





mlm tadi ade meeting warden..
cikmal call tp xleh la nk borak sbb tgh meeting kan..
meeting abis dlm kul 11 camtu..tu dikira awal la gak..penah meeting smpai 1am tau..
hangin je masa tu...tp dh kerja...kena la terima..
balik meeting tu call la cikmal balik..tp die x angkat..
mungkin dah tido..xpe..esok mesti dia call balik..

sempat bukak laptop b4 tido..
nk update pasal diet atkins..
cek email..
eh..tiba2 nmpk email dr cikmal..
die hantar email pasal ni..

Resepi Mata kerbau dalam hot dog
kelakar ok..
tp dalam masa yg sama terharu gak la sbb susah payah plak die cari resepi nk tolong aku diet...
mari tgk ape yg diperlukan nk masak ni...

simple je menu dia..
bleh la nk buat breakfast
sosej ngan telur puyuh, nk guna telur ayam pun bleh
pepper ngan garam sket..
nk letak cheese pun xpe sbb cheese adalah 0 carbs..
sosej ade carbs tp dalam kuantiti yang dibenarkan..
not exceed 20 g carbs..

Sausages cut in half lengthwise, not reaching the end..
then buat mcm bentuk kt atas tu..


pastu letak dlm pan..pakai la olive oil kalau nk sihat..nk pakai butter pun bleh..
diet atkins x melarang anda nk pakai butter ok..
masak 1 side of sosej dulu..

then Flip to another pastu letak telur..
Broil until the readiness of all whom they love, we can cover. Do not forget the salt and pepper
tadaaaa...

cikmal..
thanks a lot..
i love u!
hehehehe



Wednesday, September 21, 2011

hai..
masih dlm phase induction..
hari ke-2..
mari tgk apa aku mkn..

breakfast

  • salad+telur
  • air masak bergelas2..
  • multivitamin..
tahan smpai kul 4 ptg..xrasa lapar pun..maybe sbb hari ni sibuk sgt..so xde masa nk fikir mkn..hehe..mungkin jugak sbb aku telan vitamin..hmm...

lunch
  • ikan merah masak portugis..
  • kerabu daun silum+tauge
  • air masak bergelen2..

macam smlm..balik skolah lmbt lg..kul 4 baru dpt mkn..sedap ikan tu..aku bakar pakai oven mak bg..hehe..kerabu tu tnye resepi mak..sedap betul...haha..puji diri sendiri!smpai skrg teringat2 ikan masak portugis tu...sedap!
ptg tu skipping sket..rasa mcm dh lama xbersenam..
keluar peluh jantan ko..hahaha..
kaki smpai nk cramp sbb dah lama x skipping..

dinner
  • ayam grill ngan cheese+tabasco sauce..tp w/out tabasco sauce pun dah sedap..
  • vanilla tea tanpa gula
asal mlm je mesti nk minum air panas..xbleh skip langsung..mungkin sbb kt sini time mlm sejuk sgt..so mcm feel la bila dpt air panas tu kan..ayam tu aku marinate ngan basil+oregano+kicap masin+chilli flakes..pastu perap 1 mlm then grill..pastu dh nk masak baru letak cheese sekeping...sedap!!try la....hehehe

aku mmg x amik snack langsung..
xsempat..
kwn aku dee ,dok risau takut aku salah amal diet..
siap suruh consult doctor lg..
mmg la baagus g tnye doc rather thn buat assumption sendiri..
tp kan..bila pikir kos nk g consult doc tu, terus terbantut..
insyaAllah dee..harap2 diet ni suit ngan aku...

td saja gatal2 g timbang kt tesco..
sabtu lepas timbang berat kt tesco damansara
hasilnya...66.5kg..
td terkejut gak la sbb berat turun jd 55.2kg..
susut 1.3kg..
xtau la sbb timbang kt tmpt lain2 ke..
or mmg diet ni berkesan..
xpe..sok lusa kita timbang kt tmpt yg sama lg..

satu benda yg aku perasan..
sistem perkumuhan aku berjalan semakin lancar..
dulu kalau nk membuang air besar, kemain susah lg..
seminggu sekali je kot..
tp dah 2 hari amal diet ni..
dah leh nmpk beza..
eleh..ko izza, baru 2 hari nk kecoh..
ehh..sukati i la..
blog i kan..
hahaha
ok lah..
esok aku dh ade planning nk mkn apa..
mcm excited pulak nk masak utk esok..
tunggu resepi seterusnya....



minggu lepas sempat g ikea kejap..
sementara tunggu cikmal gunting rambut kt peek-a-boo the curve
aku bwk mak ayah g ikea sbb mak kata mak nk beli something..
mmg menggila kalau tgk brg2 kt situ..
rasa semua nk beli..
tapi..
kene fikir masa depan..hahaha
mmg xplan nk beli apa²
temankan mak shopping je..
tp dalam hati tuhan je yg tahu..
rasa nk itu ini..
nasib baik bleh kawal nafsu..
duit pun ade 50 je dlm wallet..
saja malas keluar lebih..hehehe
tiba² mak offer nk belanja..
hehehehehe..
terus senyum simpul...
tp aku xde la nk amik brg mahal² pun since mak pun beli brg murah² je..
xkan nk lebih² kan..dah org nk blanje..
ade 3 brg aku amik..
dish drainer, tong sampah 2 pastu spice jar..
yg spice jar tu mmg dh lama nak..
tp sbb ikea tu jauh je..
kalau dekat..dah lama beli hari²..hahaha.
taklah...

smlm dgn penuh semangatnya..
aku telah melabel spice jar aku..
rasa comel sgt..heehhe..
ade lg sbnrnye..tp xsnap plak..


oleh kerana spice jar dah cantik² berlabel..
maka aku rasa mcm aku memerlukan rak utk spice jar berkenaan..
so..
belek² la website ikea..
dan...hasilnya..
terbekenan la ngan spice rack kt bwh ni

Grundtal spice rack
RM65..
Owh..mahal..mahal...
xbleh²..
kene cari yg murah lg..

yg ni..
Grundtal wall rack/dish drainer..
pun mahal gak bg aku..
RM39..
ttp luar dr budget..
ok..
ni last skali..
Bekvam spice rack
ok..affordabe..
RM12.90..
mcm comel je kan kalau letak spice jar yg dh siap label tu..
hehehe..
tp ntah thn bila dpt g ikea pun aku xtau..

nk kena beli spice jar lg rasanye..
mcm² spice nk letak ni..
tp xcukup tempat..

nk tnye korg la..
adakah dgn membeli spice jar/spice rack ini dikira membazir???
hmmmm



Tuesday, September 20, 2011

sedang begitu berkobar2 ni..
mengamalkan diet atkins.
mari tgk ape aku mkn pd hari pertama try diet ni

breakfast

  • 2 boiled egg tambh ngan lada sulah+kicap sket..
  • air masak 3 gelas...
bayangkan 1 pg nk telan air masak smpai 3 gelas..memang pening..bangun tidur terus cari air masak..minum pelan2 nk elak pening..apsal ek pening bila minum air masak byk2??
alhamdulillah....bertahan sampai lunch...
in between nk smpai ke lunch tu, kembung perut aku teguk air masak berbotol2..g toilet 3,4 kali satu pagi tu..tp xpe....minum air masak kan bagus..ehehehe

lunch
  • salad + grill chicken breast(half je) + 1 slice cheddar cheese. dressing aku pakai tabasco sos ngan sedikit mayo
  • air masak 3 gelas lg
lunch aku dah jd mcm minum petang plak..sbb lmbt balik dari skolah.kul 4pm baru lunch..cikgu mmg camni..jadual x menentu..tu dah tak dikira mcm lunch kan..xkesahlah...tp amazing sgt...mkn salad bleh kenyang mcm rasa mkn nasi sepinggan...alhamdulillah
patutnya aku g jongging/aerobik...tp bleh terlelap plak..letih!mlm tu aku tido dekat kul 2am siapkan kerja sekolah..hehe

dinner
  • sup ayam dgn carrot & celery
  • green tea + air masak lg..3,4 gelas lg...
dinner b4 8pm...aku mmg jenis suka minum air panas...xkesah la air apa..dulu masa belum plan nk ikut atkins ni, aku suka minum teh tarik, nescafe ke, limau panas..sedap gile dpt minum air panas...rasa panas je tekak smpai ke perut...xtaula..dulu masa belum dok taiping, aku ngan ais mcm irama dan lagu..hahaha..tp bila dh menetap kt taiping ni, ais pun susah nk jumpa dlm kamus hidup aku...hehehe..mungkin cuaca kt sini mempengaruhi cara peminuman aku kot..hahaha..

Alhamdulillah..
Allah memudahkan aku....
cikmal menyokong kuat..
siap suggest resepi mcm2 lg..terharu!
esok kene bersenam!
skipping pun xpe..

1 je masalah besar aku kat sini..
aku kalau x cukup zat/mkn, automatik akan pitam..
tu yg aku takut tu..
dulu pnah jd..
siap pitam masa kt skolah..
takut plak pitam masa tgh mengajar..
ahh sudah..
harap2 Allah memudahkan urusan aku..
cikmal ckp, jgn paksa diri..
kalau xtahan, mknla roti sikit..
buat pelan2..
die xpaksa..

eh...oklah..sambung esok pulak..
atkins diet day 2!


Monday, September 19, 2011

seriously..
berat memang makin menjadi2 ni..
risau sgt dah ni..
kalau dibiarkan..
nnt mau aku smpai xleh jln sbb kaki saiz 5 mana mampu nk tampung badan berat yg berkilo2 tu..
pening kepala kalo pikir psl berat ni..
nk sekat mkn camne lg aku pun xtau la..

ni paling latest aku buat research pasal diet atkins..
diet low carbo..
bkn takat low..
kalo pikir2 balik..
mmg susah nk jumpa carbo kalau ikut diet ni betul2.
nasi mmg sure la xleh amik..
bihun faveret aku pun kene lupakan juga...
roti wholegrain pun xbleh..
masyaAllah...
camne ni?
bleh ke bertahan?
entahlah...
kita cuba!
cikmal...sila support your wife ye...

masa nk kawen aritu,
aku berjaya turunkan berat jd 55..
masa tu yg aku igt, aku suka g aerobik ngan dancing class...
pastu suka mkn roti wholegrain cicah susu 'o'
pastu suka mkn fruit salad..
seminggu bleh la turun sekilo dua...
tp x bagus sbb muka nmp cengkung..
angah aku ckp, x cantik..sbb nmpk kurang zat..
tp at least aku puas hati sbb bleh turun beberapa kg dr berat asal...

weight goal aku nk set 48kg...
serious ni..
kena 48 jugak sbb nk dptkan ideal BMI..
ko tau skrg berat aku berapa?
teka..
cer teka..
eleh..
korg kalo takat teka 60 tu, mmg salah besar la..
skang naik jd 66 kg..
bayangkan..
xsampai setahun kawen, berat naik smpai 11 kg..
kalau lah cikmal tu jenis yg xsuka org gemuk2 ni, dah lama die tinggalkan aku..
Nauzubillah..
mintk2 la cikmal bukan mcm tu smpai bila2..
die pun dh lama kenal aku..
dh tau dah camne saiz aku..
kejap besar..kejap kecik..
ok..
skrg ni aku nk kena turunkan 18 kg..
kalau ikut diet atkins ni..
2 minggu dah bleh turun around 8-10 kg...
means that kalau aku ikut betul2 diet ni..
aku hanya perlu masa sebulan je nk turunkn berat jd 48kg..
berat idaman kalbu tu..
masalahnya boleh ke??
adoii....

diet ni ade 4 phase...

  1. Induction (permulaan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan.
  2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
  3. Pre-maintenance
  4. Lifetime Maintenance
aku copy paste je dr sini..

Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.

Pada peringkat Induction, anda dihadkan mengambil hanya 20 gram makanan berkarbohidrat SEHARI. Ini akan berlangsung selama 2 minggu di mana anda hanya boleh makan:

  1. Makanan berprotein tinggi seperti ayam, telur, daging (lembu, kambing, rusa), ikan dan makanan laut (udang, ketam) yang lain. Elak memakan tiram (oyster), kerang dan sotong kerana berkarbohidrat tinggi).
  2. Sayuran hijau seperti sawi, kailan, timun, salad, asalkan berwarna hijau (terhad kepada 2 atau 3 cawan sehari).
  3. Sayuran seperti tomato, labu, terung, kacang panjang, dihadkan kepada 1 cawan sehari kerana ia mengandungi banyak karbohidrat (melalui gula sayuran).
  4. Mentega (butter bukan margerine sebab margerine ada trans-fat yang bahaya untuk kesihatan).
  5. Keju (Cheddar, Mozzarella, Swiss, Gouda, Goat) tapi tak lebih dari 3 gram. Jenis lain tak boleh.
  6. Salad dressing seperti Mayonnaise (yang biasa, bukan low-fat sebab selalu yang tulis low-fat bukan bererti low-carbohydrate).
  7. Olive oil, canola oil, dan kebanyakkan minyak masak boleh dimakan. Tapi pastikan minyak tidak dihydrogenated atau semi-hydrogenated, sebab ia mengandungi trans-fat yang boleh menyebabkan sakit stroke dan sakit jantung.
  8. Air sebaiknya air biasa sahaja, sama ada air sejuk, suam, mineral. Jus buah-buahan tidak dibenarkan pada peringkat Induction kerana ia mengandungi tahap gula buah-buahan yang tinggi. Susu dan yoghurt juga tidak dibenarkan pada peringkat ini sebab kandungan karbohidratnya tinggi.

Lakukan Induction sekurang-kurangnya selama 2 minggu dan melalui puasa sekejap ni, anda akan dapat melihat perubahan pada berat badan, bentuk badan dan kecergasan fizikal.

Makanan Yang Diharamkan Selama 2 Minggu Induction

  1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.
  2. Sayuran berkarbohidrat timggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.
  3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
  4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
  5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
  6. Kek, biskut dan semua produk bergandum.
  7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
  8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll.
  9. Mihun, mi biasa, pasta, spagetti, macaroni.
  10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food.
  11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah).
  12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram karbohidrat! Kalau 3 pinggan

Ingat! Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahanapi terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda menghadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan habis dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.
Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.
Tengoklah pada label makanan diet, terutamanya yang berbentuk paket. Banyak yang ada 0 gram fat and 0 calorie tapi carbohydrate sampai mencecah 30 gram sepeket! 30 gram karbohidrat tu kalau dimakan akan bertukar menjadi glukosa. Bila anda exercise, glukosa itu yang dibakar sebagai tenaga dan hilang, lemak hilang sedikit sahaja sebab tiap-tiap kali makan, anda minum sepeket. Kalau 3 kali sehari, dah 90 gram karbohidrat. Sedangkan kalau nak kurus betul-betul, anda hanya patut makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja! Buat apa membazir duit membeli makanan diet dalam peket sedangkan anda boleh kuruskan badan dengan hanya menjaga karbohidrat dalam pemakanan.
Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Kalau berat badan berlebihan sangat atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction selama 6 bulan keatas dengan selamat.


Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.
Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state).

Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. Kaum lelaki, terutamanya yang muda akan lebih mudah membakar karbohidrat dan lemak daripada kaum wanita.

Syarat-syarat Induction

  1. Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 9.00pm.
  2. Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.
  3. Makanan diproses dikilang selalu ditambah gula dan berkabohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.
  4. Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam list makanan yang diharamkan diatas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.
  5. Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
  6. Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.
  7. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
  8. Jangan sangka makanan tertentu itu berkarbohidrat rendah. Sebiji buah pear bersaiz sederhana ada 25 gram karbohidrat, sebiji telur ayam bersaiz besar cuma ada 0.6 gram karbohidrat! Check dulu!
  9. Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula atau artificial sweteener.

Okay, saya sendiri pun mengamalkan Atkins sekarang so kat bawah ni contoh menu yang sesuai untuk orang Melayu kita…

Contoh Menu

Pagi:

  • 1 telur (boiled, goreng, atau scrambled), tambah kicap masin / mayonnaise atau makan begitu sahaja. (0.6 hingga 1 gram karbohidrat)
  • Sayur salad dengan serpihan keju mozarella atau olive oil sahaja.(0.5 karbohidrat)

Tengahari:

  • Ikan pari panggang (apa2 ikan pun boleh, asalkan sedap).(0 gram karbohidrat)
  • ATAU ganti ikan dengan ayam (boleh roast, steam, goreng pun tak apa asalkan letak rempah tak berperisa tiruan, tak bergula).(0 gram karbohidrat)
  • Sayur bayam / sawi – boleh masak biasa asalkan tak bersantan, tak bergula, tak bercampur anything berkarbohidrat.(0.2 – 1 gram karbohidrat)
  • ATAU makan salad sekali lagi

Malam: – sebelum jam 9.00pm:

Kurang lebih sama macam tengahari, kecuali kalau saya masak ikan tengahari, malam tukarlah dengan ayam atau daging.

  • Sup daging lembu, sup ayam pun okay asalkan tak bergula. Cukup berempah dan tambah garam.
  • Tomyam pun boleh, tapi jangan letak sotong atau kerang, banyakkan udang, kepingan ikan, dan ketam (ketam dari pasar, bukan crab fingers sebab karbohidratnya tinggi.)(Karbohidrat Udang= 0 gram, Ketam hidup= 0 gram.)
  • Favourite saya udang galah masak dengan butter, tapi hanya sekali-sekala bila ada rezeki lebih. Atau digrill sahaja dan tambah sikit Sos Tobasco (Sos Tobasco Original= 0 gram karbohidrat, perasa lain ada 0.2 – 0.5 gram)
  • Daging goreng kering
  • ATAU steak lembu / kambing

Snacks:

  • 1 keping Cheddar cheese
  • atau salad ringan (seperempat / separuh saiz)

Minuman:

  • Air biasa
  • Green tea / herbal tea boleh tapi jangan tambah gula

Tips:
Kalau suami / pasangan anda tidak mengikuti Atkins Diet tak apa.
cikmal kompem la nk kena mkn nasi..kang sian die..tinggal tulang je pulak..hehehe

Senaman:

  • Senaman ringan seperti yoga atau ikut senaman kat TV (Selamat Pagi Malaysia) tiap2 pagi. Sebaik-baiknya waktu pagilah.
  • Jogging
  • Senaman membina otot/ angkat berat. Tak perlu beli weights / dumb-bells, gunakan tin tomato puree yang besar (yang belum dibukalah) atau apa2 tin berisi makanan. Jangan guna tin tuna yang kecik tu pulak…

Cara-cara Shopping Menurut Atkins Diet

Bahagian Daging:

  • semua ayam, daging lembu, kambing boleh dibeli.
  • Semua jenis ikan, udang dan ketam okay. Kurangkan pengambilan sotong dan kerang.

Section Frozen Food / Makanan Dibeku:

  • Berhati2 memilih sosej dan burger.Ramli burger ayam cuma ada 2.8 gram karbohidrat sekeping, so tu okay, yang Ramli daging ada 3-4 gram. Jenama lain tak tulis maklumat nutrition so tak tahu.
  • Mixed vegey dalam packet, elakkan. Jagung banyak karbohidrat, beli sayur fresh sahaja.
  • Frozen pizza, frozen bread, frozen kuih-muih, ice-cream dan apa2 makanan diproses wajib dielakkan kalau nak kuruskan badan.

Bahagian Sayur dan Buah-buahan:

  • Beli banyak sayuran hijau – kailan, sawi, bayam, kangkung, daun salad, etc.
  • Elakkan buah-buahan.

Bahagian Makanan Ringan:

  • Elakkan terus. Jangan galakkan anak-anak memakan keropok dalam peket / crisps / potato snacks sebab mengandungi Trans Fat yang boleh menyebabkab Obesiti di kalangan kanak2.
  • Jauhi gula2 / coklat.

Section Makanan Dalam Tin:

  • Pilih tin Tuna, Sardin atau Salmon dimasak dalam air/brine atau in oil. Jangan pilih yang dalam sos tomato sebab bergula.
  • Jangan beli buah2 dalam tin. Bergula tinggi!

Bahagian Rempah-Ratus dan Perencah Makanan:

  • Pilih rempah asli, bukan yang ditambah perisa tiruan.
  • Perencah makanan banyak ditambah gula dan perisa tambahan, so elakkan.
  • Cili boh okay, sebab 100% cili je.

Bahagian Makanan Dalam Botol:

  • Check botol sos cili dan tomato. Tomato puree dalam tin tak bergula alternatif terbaik.
  • Beli sos Tobasco Original = 0 gram karbohidrat.
  • Worchester Sauce – check kandungan karbohidrat tak lebih dari 1 gram per serving.
  • Steak / BBQ sauce – elakkan sebab banyak gula. Guna Worchester Sauce, cili boh, rempah sebagai alternatif.
  • Mayonnaise – jenama Heinz paling baik sebab 0.3 gram karbohidrat per serving, atau Lady’s Choice western recipe lagi baik dari original. Elakkan low-fat Mayo.
  • Elakkan Thousand Island.

Bahagian2 Lain:

  • Keju – pilih Cheddar, mozzarella, Swiss, gouda, Goat. Tak kira shredded atau satu block. Jenama Australian Dairies and Krafts okay. Pilih dalam bentuk blok daripada kepingan (slices) sebab yang berkeping lebih banyak karbohidrat (ditambah pengawet lebih).
  • Chicken / meat slice dalam packet. Baca label.
  • Elak bahagian mi, spagetti, vermicelli, macaroni, tak kira Maggi or apa2 sebangsa dengannya.
Ya Allah..
berikanlah aku kekuatan..
sesungguhnya hambaMu ini hanya berusaha..
tapi hanya Engkau yang menentukan segalanya...

sokonglah saya kawan2...
saya kena!mesti!harus! kurangkan berat demi kebaikan...


Monday, September 12, 2011

stress betul la lately ni..
mcm2 hal..
tu la..
terlampau memikirkan hal2 remeh..
tp..perempuan...
mcm tu la..
lumrah kan..

nah amik kau..
kereta tercedera akibat perbuatan pemiliknya..
tu la..
org xbiasa drive kete auto..
biasa manual je..
gear reverse ngan gear drive pun xreti nk beza..
kecewa betul ngan diri sendiri..

sian die..
tu la..
aku pun salah gak..
x jaga elok2..
buat sambil lewa je..
patutnye kene amik hati kereta ni sket..
korg pnah x ckp2 ngan kereta?
tu mmg habit aku dr dulu..
masa pakai kete adik aku, slalu aku ckp2 ngan kete tu..
mcm sembang ngan pakwe..
slalu aku ckp camni
"xpe ye syg, nnt kita g isi minyak..lapar ye??"
hahaha..
kalau diikutkan mmg kelakar..mcm org gile pun ade..
tp bg aku kan...kete pun mcm ade perasaan jugak...
xtau la..itu aku assume je..
lantakla kalo org nk ckp ape pun..
hahahaha

kopak la duit camni..
baru igt nk kumpul duit..
haisshhh



Thursday, September 8, 2011

masih dalam mood raya lg ni..
tp mood raya kali ni version italiano sket..
hehehe..
no more eating ketupat rendang lg skang ni..
perut dah mula nk mkn benda lain pulak..
igt tak..
masa buka puasa kt laman grill tu aku pnah ckp yg die punye olio super sedap..
aku mengadap chef tu masak..
intai2 ape die bubuh masa masak tu..
balik je taiping, terus berkobar2 nk buat..
dan ni lah hasilnya...

nmpk mcm mee gorang kan..
hahaha..
sbb aku terbubuh chilli flakes banyak pulak..
maklumla..
i kan tekak melayu..
tp teringin nk mkn mknn western..
so i alter la mana2 yg patut..hahaha
rasa??
sedap je..hahaha..
nnt tunggu cikmal balik, aku masakkn then suruh die komen..
kalo die xsuke..xtahulah..hahahaha



Wednesday, September 7, 2011

mari mulakan entry dengan gambar di bawah:

2 org jejaka mengenang nasib sbb kena berhari raya di rumah mertua..
hahahaha
cikmal ngan abg ipar aku
kelakar gile..
siap menyanyi lagu sedih2 lg tu..
lagu siti..
airmata syawal kot..
yg liriknye ade "duhai ayah bonda, ampunkan anakda, x dpt beraya bersama"
kelakar betul..
kejap2 bertakbir la..
jap2 nyanyi..
jap2 buat macam org nangis teresak2..
buat la apepun..
tetap raya kt rumah isteri jugak..
xde nk tukar2 decision..hahaha

mcm thn lepas..
tradisi bakar lemang sehari b4 raya ttp ade..
kali ni bakar lemang agak mencabar sbb kayu api basah..
kan hujan je..so lambatla nk menunggu lemang masak..
ayah smpai dah give up..
siap tido2 lg..
mak take over..pastu emi..
cikmal?..die tau tgk2 je..hahaha

cam biasa..aku buat cupcake sket..
nk bg sedara mara..
lgpun budak2 suka..


mak masak nasi impit, kuah kacang ngan rendang..
thn ni mmg xpuas nk mkn kuah kacang ngan nasi impit..
rasa mcm masa tak cukup nk mkn semua..
hehehe...
thn ni pecah rekod..
siap masak2...kemas umah b4 berbuka..
lepas berbuka lepak2 je..
ayah, emi ngan cikmal g surau, kami dok umah tgk tv..
tp cerita tak best la thn ni..
kalau thn2 lepas tu..memanjang cerita best2..
bila keje siap cpt, xde plak cerita best..
cerita lawak je thn ni..
aku nk tgk cerita leleh2 punye..
tp xde...

mlm b4 raya tu sempat lg g shopping last b4 raya..
g sg besar..
dah mcm jln TAR aku tgk..
sesak kemain..
1st time pegi ni..
dpt la smbar baju cikmal selai,
blouse aku 2 helai..hehhee


tema thn ni dipilih oleh cikmal..
tiba2 die pilih peach pink..
aku cam pelik la gak..
kalau pompuan, xpela pakai pink
tp dh die nk ..
tgk2 match la gak ngan kaler kulit kami..
ramai yg berkenan kaler tu..
nk kata pink, x pink sgt,
nk kata peach..mcm pink..


ni family susuan aku..
ade lg 2 family xde..sbb beraya umah mertua..

aku xsedar pun gambar raya ngan cikmal xbyk..
bila nk upload kt FB, tgk2 semua gambar xbest..
huhu..nyesal x menggedik depan kamera..
nyesal betul..
boleh tak nk retake?
pakai balik baju raya pastu tngkp gmbr byk2..
tangkap kt studio
boleh ke ek?


family pic during hari raya..
bertambah lg sorg ahli..
welcome to the family cikmal..hehehe


raya ke-2 tema biru..
raya ke-3 tema grey..
raya ke-4 tema merah pink
raya ke-5 pakai balik baju lama2..hahahah
xsangka kemeja cikmal match ngan baju kurung aku..
xpayah susah2 nk cari..
kebetulan je matching...
bagus!

saje nk tepek gambar anak sedara aku..
sbb nk tunjuk baju yg aku belikan tu..
cantik x?
baju esprit ngan legging kaler putih sbb nk match kan ngan baju merah menyala tu..
sooooo sweet...
kalaulah ade anak sendiri..
hmmmm



;;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LilySlim Fitness goals tickers

LilySlim Fitness goals tickers

tik tok

Daisypath Wedding tickers